Türkiye’den Suudi Arabistan’a kritik teklif
Dış Ekonomik İşler Konseyi (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-BAE İş Forumu İstanbul’da gerçekleştirildi.
Forumun kapanış törenine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thanibin Ahmed Al Zeyoudi, Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi Sultan bin Saees Al Mansoori, Abu Dabi Ticaret ve Sanayi Odası İcra Kurulu Başkanı katıldı. (CEO) Ahmed Khalifa Al Qubaisi ve DEİK Lideri Nail Olpak katıldı.
Bolat, programda bugünlerde iki kardeş ülke arasında çok keyifli üç görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “Öncelikle Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılını gururla kutluyoruz. İkincisi, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında resmi ilişkilerin başlamasının üzerinden tam 50 yıl geçti. 50’nci yılını kutluyoruz. Üçüncü olarak da, Bakanlar ve özel sektörün de aralarında bulunduğu Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki 100. yıl dönümünü kutlayan “İş dünyası düzeyinde çok kapsamlı temaslar, toplantılar ve verimli toplantılar gerçekleştiriyoruz.”İfadelerini kullandı.
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında son 2 yılda baş döndürücü ve olumlu ekonomik, ticari ve siyasi müzakerelerin yapıldığını belirten Bolat, şöyle devam etti:
“İlişkiler stratejik ortaklık düzeyine çıktı. Bu bağlamda iki ülke cumhurbaşkanları ekonomik, ticari ve siyasi yakınlaşmayı stratejik ortaklık düzeyine taşıdı. Dün ülkemize gelen BAE heyetiyle ikili iş ilişkileri yürütüldü. DEİK teşkilatı ile görüşmeler yapıldı. Ardından bakanlık misafirlerimle ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleriyle anlaşmaya varıldı. “Karma ekonomik ve ticari komitenin ilk toplantısını heyetler halinde gerçekleştirdik. Bu toplantılara her iki taraftan da hem resmi düzeyde hem de özel sektördeki liderlerimiz katıldı. Akabinde Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında iyi niyet anlaşması imzaladık.”
“2023 İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI OLDU”
Bolat, 2023 yılının iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, “BAE ile Türkiye arasında Mart ayında kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlaşması imzalandı ve çok hızlı bir şekilde, 1 Eylül’de 5,5 ay gibi bir sürede yürürlüğe girdi. Geçen yıl iki ülke arasında 10 milyar dolar transfer yapıldı.” “Bu yıl 14 milyar dolarlık ticaret hacmimizi karşılamanın mutluluğunu yaşarken, 9 ayda 14 milyar doları aştık. Bundan sonraki hedefimiz 5 yılda 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak.” dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’de 7,8 milyar dolarlık katılım ve yatırıma imza attığını belirten Bolat, şöyle konuştu:
“Finanstan, lojistiğe, e-ticarete kadar birçok dalda iştiraklere girdiler. Ayrıca şirketlerimiz Birleşik Arap Emirlikleri’nde 350 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. Müteahhitlik sektörümüz Birleşik Arap Emirlikleri’nde 141 proje tamamlayarak başarıya ulaştı. yaklaşık 13 milyar dolarlık iş hacmi var.”Her iki ülkede de karşılıklı yatırım imkanları var. Yatırımcılarımız Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisinin petrol dışında başka alanlarda da çeşitlendirilmesiyle yakından ilgileniyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2030 Vizyon Projelerinde müteahhitlik firmalarımızın rekabetçi fiyatlarla yapacakları çok kaliteli işler var.”
Bolat, her iki ülkenin de kendi uzmanlık alanlarını bir araya getirerek işbirliklerini üçüncü ülkelere taşıma konusunda kararlı olduğunu belirtti.
Bakan Bolat, Kalkınma Yolu Projesi’ne ilişkin de değerlendirmede bulundu. “Basra Körfezi’nden normalde 1 ay süren kargoları, Basra bölgesinden başlayarak karayolu ve demiryolu taşımacılığıyla Avrupa’ya 4 günde ulaştırabilen büyük bir lojistik zinciri olan Kalkınma Yolu Projesi’nde BAE ve Türkiye de yer alıyor. Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine uzanarak, “Irak, Katar ve anlaşmaları halinde Suudi Arabistan ile işbirliği yapmaya ve bu projeyi en kısa sürede tamamlamaya kararlıyız.”sözlerini kullandı.