Dünya Türk İş Konseyi 10. Kongresi
Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Turan Sanayi Bölgesi projesini liderler toplantısında açıklayacaklarını belirterek, “Türk’ün, Türkiye’nin ve Türk devletlerinin gücüne çok güveniyoruz. Gelişmiş ülkelerin büyümesi ise Son dönemde yavaşlayan ülkelerimizin büyümesi hiç durmadı, ihracatı da hiç azalmadı.” dedi.
Dünya Türk Çalışma Kurulu’nun 10. Kongresi’nin resmi açılışı öncesinde “Türk Devletleri Teşkilatı: 5 Devlet, Bir Diaspora” paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yaptığı panel EkonomiToplantıya Bakan Birinci Yardımcısı Elnur Aliyev, Kazakistan Cumhuriyeti Milli Ekonomi Bakan Yardımcısı Abzal Abdikarimov, Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Birinci Bakan Yardımcısı Nozim Kholmurodov, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu katıldı.
Panelde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu, yaklaşık 7 yıl aradan sonra bu kongrenin 10’uncusunu düzenlemenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir milletin tek diasporası vardır” sözlerini hatırlatan Tuzcu, “Türk Devletleri Teşkilatı’na üye 5 ülke ve gözlemci üyeleriyle birlikte 8 ülke artık tek pazardır ve nasıl mücadele edilir, baş edilir?” uluslararası bir organizasyon olarak yeni küresel zorluklarla karşı karşıyayız.” “Birlikte konuşurlarsa iş adamlarımız ve diasporamızla birlikte örgütlenmeli ve birlikte hareket etmeliyiz. Türk Devletleri Teşkilatı olarak artık gümrükte, ulaştırmada, dış ticarette ortak bir vizyona ve yol haritasına sahibiz.” Şeklinde konuştu.
“Türkiye en büyük diasporaya sahip ülkedir”
Mustafa Tuzcu, Türkiye’nin 6 milyon diaspora nüfusuyla dünyanın en büyük diasporalarından biri olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Hindistan, Çin gibi diasporanın olduğu başka ülkeler de olsa da ana nüfusuyla karşılaştırdığımızda Türkiye, nüfusa oranı yüzde 7-8 ile dünyada en fazla diasporanın olduğu ülke. artık ticaretin, yatırımların, hizmetlerin, hizmet ticaretinin temelini o ülkelerdeki diasporanın yarattığı fiyatlar olduğunu görüyoruz.” Sayısal olarak konuşursak, Çin’in en fazla diasporaya sahip olduğu ülkeler, ilk 10’daki ihracatının yüzde 50’sini oluşturuyor. Bu Hindistan için de geçerli… Hindistan’ın ihracatı arasında diasporasının ilk sırada yer aldığı İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri de var. en yüksek seviye. Emirlikler, Suudi Arabistan ve Amerika’nın ön planda olması tesadüf değil. En çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alan ülkelerden 7’si en büyük diasporaya sahip olduğumuz ülkeler… İhracatımızın yaklaşık yüzde 60’ı bu ülkelere yapılıyor. Bu mutlaka bir tesadüf değil.”
Bu dönemde diasporanın gücünün büyük ölçüde arttığına işaret eden Tuzcu, “Özellikle sosyal medyanın ve dijital çağın yaygınlaştığı ve güçlendiği dönemde diasporanın kendi içindeki birlik ve beraberliği çok daha büyük bir sinerji yaratarak daha da büyük bir sinerji yarattı. kendi ülkelerine çok daha büyük katkılar sağlıyor. Bizim diasporamız 1960’lı yıllarda başladı.” 1960’lı yıllarda Avrupa toplumuyla sürecin başlangıcında bir köprüydü. Bunun dışında özellikle kendi ülkelerindeki o dönemin teknoloji ve bilgi birikimini ülkemize getirdiler. Yeni dönemde de gördüğümüz gibi çok daha güçlenen diasporamız o ülkelerde öncü olup o ülkelerde temel gündemi belirliyor, ekonomik ve sosyal olaylara da yenilik ve teknolojiler getiriyor. “Başta Avrupa ve diğer ülkelerden gelen tüm yeşil ve dijital dönüşüm teknolojilerini ülkemize getiriyorlar.” dedi.
“Bundan sonra Allah’ın izniyle Türk Yüzyılı olacaktır”
Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu, liderler arasında yapılacak toplantıda Turan Sanayi Bölgesi projesini açıklayacaklarını belirterek, “Organizasyondan çok umutluyuz. Türk’ün, Türkiye’nin ve Türk’ün gücüne çok güveniyoruz. Türk devletleri, son dönemde gelişmiş ülkelerin büyümesi yavaşlarken, ülkelerimizin büyümesi hiç durmadı.” “İhracatları hiç azalmadı. Türkiye’de bir sloganımız var, inşallah Türk Yüzyılı olur.” dedi.
Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakan Birinci Yardımcısı Nozim Kholmurodov da bu yıl Özbekistan’daki saygın Türk devlet şirketlerinin sayısının 300’e ulaştığını, bu yatırımların 5 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi.
Turan Sanayi Bölgesi’ni örgüt olarak kuracaklarını belirten Kholmurodov, yeşil enerji konusunda hep birlikte bir şeyler yapılması gerektiğini vurguladı.
“Türk Devletleri Örgütü dünyanın en büyük ekonomik aktörlerinden biri olma hedefine odaklandı”
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, KKTC dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısının 650 bin civarında olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Türk Devletleri Teşkilatı, dünyanın en büyük ekonomik aktörlerinden biri olma hedefine odaklandı. Bu hedeflere ulaşabilmek için sahip olduğumuz insan sermayesinin kalitesini artırmak ve onları örgütlenmeye yönlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Literatüre baktığımızda diasporasıyla güçlü bağlar kuran ülkelerin küresel bazda konumlarını güçlendirerek daha kolay rekabet edebildiklerini görüyoruz.” “Bu bağlamda Türk Devletleri Teşkilatı’nın 2022 diaspora ortak faaliyet planının eksiksiz olarak geliştirilip uygulamaya konulması bize avantaj sağlayacaktır.”