Bakan Yanık: Kamuda çalışan engelli sayısını 11 kat artırdık
AİLE ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “2012’de kamuda engelli istihdamı alanında dünyada bir ilki gerçekleştirdik ve merkezi sınav sistemi e-KPSS’yi hayata geçirdik. Bu sayede, 2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı 5 bin 777 iken bugün bu sayıyı tam 11 kat artırarak 66 bine yükselttik” dedi.
Bakan Yanık, Ankara’da 75’inci Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen ‘Engelli Hakları İzleme ve Kıymetlendirme Heyeti Toplantısı’na katıldı. Burada konuşan Yanık, Türkiye nüfusunun yüzde 6,9’unu engellilerin oluşturduğunu belirterek, son devirde sağlıktan eğitime, istihdamdan siyasal yaşama iştirake kadar engelli bireylerin bağımsız yaşamalarını destekleyecek birçok çalışmaya imza attıklarını söyledi.
Engelli bireylerin ekonomik, toplumsal ve kültürel hayata faal katılmalarına yönelik değerli gelişmeler kaydettiklerini ve bugün gerçekleştirdikleri birinci konsey toplantısının da çalışmaların her geçen gün arttığının göstergesi olduğunu vurgulayan Bakan Yanık, “Kurul üyesi tüm kurumlarımızın temel önceliği, engellilik konusunun misyon alanlarımız çerçevesinde bütüncül bir anlayışla dikkate alınması ve genel siyaset araçlarına dahil edilmesidir. Heyetimizin engelli haklarının korunması ve geliştirilmesi bağlamındaki vazifelerini ise şöyle sıralayabiliriz; idari ve yasal düzenlemelere ait çalışmalar yapmak ve tekliflerde bulunmak, kaydedilen gelişmeler hakkında kamuoyunun aydınlatılması emeliyle yapılacak çalışmaları kıymetlendirmek, strateji evrakı ve hareket planları hazırlamak ve onaylamak, kurumlar ortası iş birliği ve uyumu sağlamak” diye konuştu.
Engellilere yönelik hizmetlerini anlatan Bakan Yanık, “2012’de kamuda engelli istihdamı alanında dünyada bir ilki gerçekleştirdik ve merkezi sınav sistemi e-KPSS’yi hayata geçirdik. Bu sayede 2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı 5 bin 777 iken bugün bu sayıyı tam 11 kat artırarak 66 bine yükselttik. 2006 yılında başlattığımız meskende bakım yardımı kapsamında 562 bin 365 vatandaşımıza aylık 3 bin 336 TL ödeme yapıyoruz. Bunların yanında 130 merkezimizde, 1457 engelli bireye gündüz bakım hizmeti sunuyoruz. 104 resmi, 299 özel olmak üzere 403 bakım merkezinde 33 bin 193 vatandaşımıza yatılı bakım hizmeti sağlıyoruz. Aileler, kimi mecburî durumlarda engelli yakınlarını muhakkak bir müddet emanet edebilecekleri emniyetli bir yere gereksinim duyuyorlar. Bu özel ailelerimizin engelli yakınlarını kurumlarımızda 1 yıl içinde 30 güne kadar fiyatsız konuk ediyoruz. Engelli vatandaşların toplumsal hayata tam ve faal iştirakleri ile bağımsız halde yaşayabilmeleri için kasım ayında 940 milyon TL engelli aylığı ödedik” dedi.